renate
Interview met zanger Mathijs Laverman;
Je bent zanger, hoe is dit tot stand gekomen?
Dat is eigenlijk bij opa en oma begonnen. Mijn ouders waren veel aan het werk dus ik was daar vaak. Ik begon daar mee te zingen met cd’s en karaoke plaatjes. Ik ben ook begonnen in een schoolband. In 2008 heeft een platenmaatschappij mij benadert. Zo is het tot stand gekomen.
Dus je bent niet eens heel erg jong begonnen met zingen.
Nee dat klopt, ik was een jaar of 14. Ik heb auditie gedaan op school voor de schoolband samen met nog 15 mensen. Daar ben ik uitgekomen. Maar toen zong ik vooral pop, rock en stevige muziek.
Hoe heb je het zingen geleerd?
Ik volg nu zangles één keer per maand van Babette Labeij. Zij is zangcoach van bijv. ‘’X factor’’ en ‘’The voice of Holland’’. In het begin doe je dat niet. Zanglessen kosten ook wat.
Waar moet ik aan denken bij zanglessen?
Ik leer daar vooral de techniek. Elke keer krijg ik een voortgangsmeting. Dat is een papier met vragen over hoe het gaat met de techniek. Het is een soort APK keuring.
Gebeurt het ook wel eens dat je meting lager is dan de keer daarvoor?
Eigenlijk niet. Het blijft wel steeds verbeteren.
Wat als je een keer verkouden bent, dan gaat het zingen toch minder? Dus de techniek ook lijkt mij.
Als ik niet fit ben zeg ik de zangles liever af.
Wie schrijft je teksten?
Mijn producer Jeroen Dirksen schrijft mijn teksten. Hij heeft ook teksten geschreven voor André Hazes, Thomas Berge en Frans Bauer.
Dus je bepaalt zelf niet wat je zingt?
Nee dat bepaal ik niet zelf. Mijn producer kijkt naar wat ‘’in’’ is op het moment en natuurlijk naar welke tijd van het jaar het is. In de lente bijvoorbeeld schrijf je een zomerplaat. Als de plaat goed gaat, gaat die de hele zomer mee.
Als je een nummer opneemt in de studio, hoe lang duurt het dan om een nummer op te nemen?
Dat is een originele, die heb ik nog niet eerder gehoord. Het kost ongeveer anderhalf uur.
Zo kort maar?
Ja, ik heb de tekst natuurlijk van te voren. Die oefen ik thuis. Ik ga dus voorbereid naar de studio. Daar is mijn producer, die bepaalt wat er aan muziek gebruikt wordt. Ik zing dan het nummer een paar keer in tot het goed is. Soms is de producer niet tevreden met de muziek die erin gebruikt wordt, dan wordt dat aangepast.
Dus je bepaalt ook niet zelf wat voor instrumenten er gebruikt worden?
Nee dat bepaal ik ook niet. De producer bepaalt alles. Mijn voorkeur wordt wel meegenomen. Als ik er bijvoorbeeld perse een trompet in wil, dan kan dat geregeld worden.
Hoe vaak breng je dan nieuwe nummers uit?
Ongeveer één nummer per kwartaal. Dit jaar breng ik er drie uit, volgend jaar vier. Volgend jaar breng ik ook een kerstplaatje uit. Dat doe ik dit jaar niet. Nummers moeten niet te snel op elkaar volgen. Dat vinden de radio zenders ook niet fijn. Ik heb 15 oktober net een nieuwe plaat uitgebracht.
Hoe bekend wil je worden?
Niet heel veel bekender. Het gaat wel lekker zo. Als je echt bekend wordt zoals Jan Smit, dan kun je nergens meer rustig zitten zoals hier, zonder dat je herkend wordt. Dat wil ik niet. Ik heb nu ook wel mijn vaste fans. Ik vind het wel prima zo.
Vaste fans?
Ja die kom ik elk optreden weer tegen. Ze gaan gewoon overal mee naartoe. Of ze staan voor mijn huis. Er zijn ook wel fans die drie keer per dag vragen via social media hoe het gaat. Ik antwoord 3 keer per dag ‘’wel goed’’. Dan zijn ze weer tevreden.
Hoe combineer je dit met school?
Dat is heel lastig. Vooral omdat ik nog 2 andere bedrijfjes heb. Ik heb het momenteel heel erg druk.
Gelukkig heb ik wel een manager die veel voor me regelt.
Nog 2 bedrijfjes? Wat voor bedrijfjes heb je nog meer?
Ik heb een bedrijfje mobiele beveiliging en een kleding bedrijfje voor mensen met een maatje meer.
Bij mobiele beveiliging moet je niet denken aan de echte beveiliging van een bedrijf maar bijvoorbeeld beveiliging van autosloten o.i.d.
Druk druk druk dus. Hoe lang ben je nog bezig met school?
Nog zeker 2 jaar. Het is een niveau 4 opleiding. Pittig dus.
Je leert toch voor account manager? Kun je dit ook gebruiken in de zangwereld?
Ik leerde voor account manager, maar ik ben geswitcht. Ik doe nu de opleiding voor media manager. Dit kan ik zeker gebruiken straks. Het werk dat mijn manager nu voor mij doet kan ik dan zelf doen. Het is heel fijn dat ik een manager heb, maar dat kost ook wat. Ik verdien op dit moment ook lekker. Op dit moment verdien ik 3000,- tot 4000,- per maand. Maar het opnemen van een plaat kost ook veel. Er gaat dan meteen weer veel vanaf. Stel dat ik 500 cd’tjes uitbreng dan moeten die langs de radiostations gebracht worden. De cd’tjes betaal ik, ik heb een plugger die ze langs de radiostations brengt, die moet betaald worden. Dan heb ik nog twee geluidsmensen en een manager. Het boekingskantoor moet ook betaald worden.
En als je klaar bent met school wat wil je dan doen?
Dan wil ik het zingen en het werk als media manager combineren. Overdag bijvoorbeeld aan het werk als media manager en het zingen daarnaast doen. ’s Avonds ofzo.
Even over je optredens;
Hoeveel optredens heb je per jaar?
Ik heb 80 optredens per jaar. Dat is dus bijna 2 optredens per weekend.
Waar treedt je op?
Ik treed in heel Nederland op. Eerst was het vooral in het noorden van Nederland, maar het verbreidt zich steeds meer. Het is net een soort olievlek die groter wordt.
Treed je dan ook wel op in Limburg of Brabant?
Jazeker. Ik had laatst nog een optreden in Zeeland.
Ben je gespannen voor een optreden?
Zeker ben ik gespannen voor een optreden. Maar het is vooral gezonde spanning denk ik. Ik sta voor ik op moet wel eens voor het podium. Ik bedenk met dan ineens wat mijn tekst ook alweer is. Maar als ik dan achter de microfoon sta dan weet ik het ook wel weer.
Wat is het grootste podium waar je op hebt gestaan?
Dat was in Steenwijk. Ik stond toen voor 5.000 man. Ik heb ze niet geteld hoor, maar dat is wat ze mij verteld hebben.
Als je op het podium staat en de lampen zijn op jou gericht, zie je het publiek dan nog wel?
Meestal sta ik niet op het podium. Ik hou er veel meer van om van het podium af te komen. Ik ga dan tussen de mensen staan zingen. Dat is veel mooier. Dat kan natuurlijk niet altijd. Soms is het podium afgeschermd met dranghekken. Dan kom ik niet van het podium af.
Je bent dus liever onder de mensen?
Ja. Dat vinden de mensen ook leuker.
Heb je ook wel eens blunders gemaakt?
Jawel. Ik verslik me wel eens. Bijvoorbeeld als ik even snel een slok water wil nemen. Dan begint de muziek en dan moet ik weer zingen, dus dan maar even heel snel een slok nemen. Ja dan gaat het wel eens fout. Ik heb ook een keer gehad dat ik voor het verkeerde publiek stond. Het was een festival voor hardcore en voor Nederlands talig. Ze hebben mij toen per ongeluk op het verkeerde podium laten zingen. De hardcore fans kregen dus Nederlands talig. En ik mij maar afvragen waarom het publiek niet reageerde. Zelfs met een nummer waarbij anders iedereen meezingt en een feestje bouwt bleef het publiek stil. Maar daar kon ik dus ook niks aan doen.
Hoe reageert het publiek als je een blunder maakt?
Altijd wel goed. De mensen willen een feestje, als ik een blunder maak vinden ze dat alleen maar leuk.
Ook wel weer van geleerd dus?
Zeker.
www.mathijslaverman.com
Maak jouw eigen website met JouwWeb